Lista wszystkich obiektów. Kliknij na jeden z nich, aby przejść do karty obiektu. Tematy umożliwiają selekcję eksponatów według kategorii pojęciowych. Po prawej stronie możesz zmienić ustawienie widoku listy.

Poniższe zestawienie ukazuje powiązanie między eksponatami w sposób niestandardowy. Punkty oznaczają eksponaty, a łączące je linie to powiązania między nimi według wybranych kategorii.

Wpisz daty krańcowe do okienek, aby wybrać interesujący Cię okres na osi czasu.

Wyświetlenia: 1471
(Głosy: 3)
Średnia ocena to 5.0 gwiazdek z 5.
Wydruk metryczki
Wydruk opisu

Prezentowana tu prasa służyła aptekarzom w Brzostku do przyrządzania zdrowotnych nalewek, zwanych (od łacińskiego słowa tinctura − nalewka) tynkturami. Bazą do ich przygotowania był zawsze alkohol, którym zalewano odpowiednie substancje, nie tylko owoce i zioła, ale także kwiaty, np. jaśminu, czarnego bzu, tarniny, głogu, znane również dziś. Cenione za właściwości zdrowotne, ale i smakowe, zajmowały ważne miejsce w domowych apteczkach, zwanych nie bez przyczyny „apteczkami przyjemnymi”.

Więcej

Prezentowana prasa pierwotnie była używana w aptece w Brzostku (województwo podkarpackie, powiat dębicki). Obecnie znajduje się na wystawie poświęconej historii aptekarstwa w Muzeum Ziemi Bieckiej.
Jakie było przeznaczenie tego urządzenia? Podobnie, jak wiele innych pras stosowanych zarówno w aptekach (porównaj z prasą apteczną z Muzeum Farmacji UJ w Krakowie), jak i gospodarstwach domowych (maszynka do wyciskania owoców z Ośrodka Spotkania Kultur w Dąbrowie Tarnowskiej), służyło ono do wyciskania ekstraktów z surowców roślinnych, takich jak owoce, zioła, korzenie, liście czy nasiona. Poprzez ich wytłaczanie, a więc zgniatanie za pomocą ciężkiego tłoka, uzyskiwano soki, nalewki, a nawet oleje (po zgnieceniu odpowiednich nasion).
Prezentowana tu prasa służyła aptekarzom w Brzostku do przyrządzania zdrowotnych nalewek, zwanych (od łacińskiego słowa tinctura − nalewka) tynkturami. Bazą do ich przygotowania był zawsze alkohol, którym zalewano odpowiednie substancje, nie tylko owoce i zioła, ale także kwiaty, np. jaśminu, czarnego bzu, tarniny, głogu, znane również dziś. Cenione za właściwości zdrowotne, ale i smakowe, zajmowały ważne miejsce w domowych apteczkach, zwanych nie bez przyczyny „apteczkami przyjemnymi”.

Opracowanie: Redakcja WMM,
Licencja Creative Commons

Ten utwór jest dostępny na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska.

Mniej

Prasa do tynktur

Zdjęcia


Ostatnie komentarze:

Dodaj komentarz: