Lista wszystkich obiektów. Kliknij na jeden z nich, aby przejść do karty obiektu. Tematy umożliwiają selekcję eksponatów według kategorii pojęciowych. Po prawej stronie możesz zmienić ustawienie widoku listy.

Poniższe zestawienie ukazuje powiązanie między eksponatami w sposób niestandardowy. Punkty oznaczają eksponaty, a łączące je linie to powiązania między nimi według wybranych kategorii.

Wpisz daty krańcowe do okienek, aby wybrać interesujący Cię okres na osi czasu.

Wyświetlenia: 2937
(Głosy: 2)
Średnia ocena to 5.0 gwiazdek z 5.
Wydruk metryczki
Wydruk opisu

Perkolator jest przyrządem służącym do ekstrakcji surowców roślinnych metodą polegającą na ciągłym, powolnym przepływie rozpuszczalnika przez warstwę surowca. Metoda ta nazywana jest perkolacją (łac. percolo, przepływać) lub rzadziej deplasacją. Dzięki niej otrzymuje się ekstrakty znacznie...

Więcej

Perkolator jest przyrządem służącym do ekstrakcji surowców roślinnych metodą polegającą na ciągłym, powolnym przepływie rozpuszczalnika przez warstwę surowca. Metoda ta nazywana jest perkolacją (łac. percolo — przepływać) lub rzadziej deplasacją. Dzięki niej otrzymuje się ekstrakty znacznie bogatsze w substancje czynne niż otrzymywane przez zwykłą macerację (namaczanie). Właściwą przyczynę dobrej ekstrakcji odkryli w 1833 roku paryscy aptekarze Polydor Boullay i Pierre Jean Robiquet. Wykazali oni, że do poprawienia efektywności ekstrakcji przyczynia się ciągły i powolny przepływ rozpuszczalnika przez słup surowca. Oni też skonstruowali pierwszy perkolator. Stożkowaty kształt perkolatora zaczerpnięto z przemysłu cukrowego, gdzie od wielu lat używano stożkowatych naczyń do produkcji cukru. Perkolatory stosowane w recepturze aptecznej wykonane były ze szkła, ceramiki, blachy miedzianej lub stali kwasoodpornej. Pierwszy oficjalny opis tej metody został zamieszczony w Farmakopei Edynburskiej w 1839 roku.

Opracowanie: Muzeum Farmacji Collegium Medicum UJ w Krakowie, © wszystkie prawa zastrzeżone


 

Mniej

Perkolator

Zdjęcia


Ostatnie komentarze:

Dodaj komentarz: