Lista wszystkich obiektów. Kliknij na jeden z nich, aby przejść do karty obiektu. Tematy umożliwiają selekcję eksponatów według kategorii pojęciowych. Po prawej stronie możesz zmienić ustawienie widoku listy.
Poniższe zestawienie ukazuje powiązanie między eksponatami w sposób niestandardowy. Punkty oznaczają eksponaty, a łączące je linie to powiązania między nimi według wybranych kategorii.
Wpisz daty krańcowe do okienek, aby wybrać interesujący Cię okres na osi czasu.
- Czas powstania 2. poł. XVIII w.
- Wymiary wysokość: 84 cm, długość: śruby: 52 cm
- Numer inwentarzowy KGZ 845
- Muzeum Muzeum Farmacji Collegium Medicum UJ w Krakowie
- Tematy technika, zdrowie
- Technika odlewanie, kucie
- Materiał drewno, żelazo, blacha miedziana
- Prawa do obiektu Muzeum Farmacji Collegium Medicum UJ w Krakowie
- Prawa do wizerunków cyfrowych domena publiczna
- Digitalizacja RPD MIK, projekt Wirtualne Muzea Małopolski
- Tagi zdrowie , medycyna , farmacja , rośliny , zioła , wynalazek , 3D , 3D plus , domena publiczna
Prasa apteczna tłokowa służyła do wytłaczania (expressio) surowców roślinnych, wymagających dużej siły nacisku. Otrzymywano w ten sposób soki z owoców, liści i korzeni lub oleje z nasion. Prasa tłokowa składała się z drewnianej podstawy, do której przytwierdzony był...
Więcej Prasa apteczna tłokowa służyła do wytłaczania (expressio) surowców roślinnych, wymagających dużej siły nacisku. Otrzymywano w ten sposób soki z owoców, liści i korzeni lub oleje z nasion. Prasa tłokowa składała się z drewnianej podstawy, do której przytwierdzony był metalowy tłok w formie śruby, u dołu zakończony drewnianym okrągłym trzonem, a u góry poziomym kutym kluczem, służącym do obracania tłoka. Tłok umieszczony był w metalowym koszu z lejkiem. Do kosza wkładano surowiec roślinny i stopniowo przekręcając śrubę, wyciskano płyn.
Aby otrzymać sok, rośliny i zioła lecznicze najpierw umieszczano w kamiennym moździerzu i tłuczono aż do utworzenia się masy, którą następnie wyciskano w prasie. Soki przyrządzano okresowo, zawsze ze świeżych roślin, dlatego soki z korzeni robiono w marcu, kwietniu, wrześniu i październiku, z łodyg i liści w maju i czerwcu, a z owoców w lipcu i sierpniu. Najczęściej sok wyciskano z liści i korzenia mniszka lekarskiego (Folia et Radix Taraxaci), ziela krwawnika (Herba Millefolii), ziela dymnicy (Herba Fumariae), ziela pietruszki (Herba Petroselini), liścia podbiału (Fol. Farfarae), korzenia i ziela glistnika (Radix et Herba Chelidonii) oraz kłącza perzu (Rhizoma Graminis). Soków z ziół i owoców używano także do przygotowywania różnego rodzaju leczniczych nalewek.
Opracowanie: Muzeum Farmacji Collegium Medicum UJ w Krakowie, © wszystkie prawa zastrzeżone
Ostatnie komentarze: