List of all exhibits. Click on one of them to go to the exhibit page. The topics allow exhibits to be selected by their concept categories. On the right, you can choose the settings of the list view.

The list below shows links between exhibits in a non-standard way. The points denote the exhibits and the connecting lines are connections between them, according to the selected categories.

Enter the end dates in the windows in order to set the period you are interested in on the timeline.

Views: 2050
(Votes: 2)
The average rating is 5.0 stars out of 5.
Print metrics
Print description

Prasa apteczna tłokowa służyła do wytłaczania (expressio) surowców roślinnych, wymagających dużej siły nacisku. Otrzymywano w ten sposób soki z owoców, liści i korzeni lub oleje z nasion. Prasa tłokowa składała się z drewnianej podstawy, do której przytwierdzony był...

more

Prasa apteczna tłokowa służyła do wytłaczania (expressio) surowców roślinnych, wymagających dużej siły nacisku. Otrzymywano w ten sposób soki z owoców, liści i korzeni lub oleje z nasion. Prasa tłokowa składała się z drewnianej podstawy, do której przytwierdzony był metalowy tłok w formie śruby, u dołu zakończony drewnianym okrągłym trzonem, a u góry poziomym kutym kluczem, służącym do obracania tłoka. Tłok umieszczony był w metalowym koszu z lejkiem. Do kosza wkładano surowiec roślinny i stopniowo przekręcając śrubę, wyciskano płyn.
Aby otrzymać sok, rośliny i zioła lecznicze najpierw umieszczano w kamiennym moździerzu i tłuczono aż do utworzenia się masy, którą następnie wyciskano w prasie. Soki przyrządzano okresowo, zawsze ze świeżych roślin, dlatego soki z korzeni robiono w marcu, kwietniu, wrześniu i październiku, z łodyg i liści w maju i czerwcu, a z owoców w lipcu i sierpniu. Najczęściej sok wyciskano z liści i korzenia mniszka lekarskiego (Folia et Radix Taraxaci), ziela krwawnika (Herba Millefolii), ziela dymnicy (Herba Fumariae), ziela pietruszki (Herba Petroselini), liścia podbiału (Fol. Farfarae), korzenia i ziela glistnika (Radix et Herba Chelidonii) oraz kłącza perzu (Rhizoma Graminis). Soków z ziół i owoców używano także do przygotowywania różnego rodzaju leczniczych nalewek.

Elaborated by the Museum of Pharmacy at the Jagiellonian University Medical College in Kraków, © all rights reserved

 

less

The aconite from the stained glass window and the “Herbarium” by Szymon Syreniusz

Among the medicinal plants preserved on the stained glass, which can be seen in the Museum of Pharmacy of the Jagiellonian University in Cracow, there is an aconite specimen with a blue inflorescence, which, according to Greek mythology, grew out of the saliva of Cerberus guarding the gates of Hades. What does another exhibit in the collection of WMM  – Herbarium by Szymon Syreniusz – say about it?

more

Among the medicinal plants preserved on the stained glass, which can be seen in the Museum of Pharmacy of the Jagiellonian University in Cracow, there is an aconite specimen with a blue inflorescence, which, according to Greek mythology, grew out of the saliva of Cerberus guarding the gates of Hades. What does another exhibit in the collection of WMM  – Herbarium by Szymon Syreniusz – say about it?
Like any medicinal plant (in this case with analgesic properties), it can also be a dangerous poison, already known in antiquity and readily used in the Middle Ages (hence the names: wolf’s bane, queen of poisons). Some of its varieties are extremely noxious, while others have a beneficial effect and can be an antidote in small amounts.
How to protect oneself against the effects of the plant if someone is already suffering and will have recognized the following symptoms?
“Sudden dizziness (...), pulling off the jaw, biting in the stomach regions, blinded eyes, redness and inflammation thereof. And soon trembling befalls the members and all of the body, followed by heaviness in the breast and under the ribs (...). Whoever should such signs discern on the body needs to resort to forcing vomits. Apply gruel made from rue, marjoram, wormwood and other herbs belonging to this kind. Lye with rum, in which the hen [chicken] was brewed, ought to be drunk. The beverage from stewing beef horns in wine, should be gulped too”.[1]
We truly hope that the above instructions will not be used in practice by anyone, and that the action of the aconite itself will be experienced only by contact with WMM exhibits, costume films and literature.

Elaborated by: Editorial Team of Malopolskas Virtual Museums,
Licencja Creative Commons

 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Poland License.

See: „Zielnik/Herbarium” by Szymon Syreniusz

less

Laboratory press

Pictures


Recent comments

Add comment: