List of all exhibits. Click on one of them to go to the exhibit page. The topics allow exhibits to be selected by their concept categories. On the right, you can choose the settings of the list view.
The list below shows links between exhibits in a non-standard way. The points denote the exhibits and the connecting lines are connections between them, according to the selected categories.
Enter the end dates in the windows in order to set the period you are interested in on the timeline.
- Date of production 2nd half of the 18th century
- Dimensions height: 84 cm, length: bolts: 52 cm
- ID no. KGZ 845
- Museum The Museum of Pharmacy at the Jagiellonian University Medical College in Kraków
- Subjects technics, health
- Technique casting, forging
- Material wood, iron, copper sheet
- Object copyright The Museum of Pharmacy at the Jagiellonian University Medical College in Kraków
- Digital images copyright public domain
- Digitalisation RDW MIC, Małopolska’s Virtual Museums project
- Tags health , medicine , pharmacy , plants , herbs , invention , 3D , 3D plus , public domain
Prasa apteczna tłokowa służyła do wytłaczania (expressio) surowców roślinnych, wymagających dużej siły nacisku. Otrzymywano w ten sposób soki z owoców, liści i korzeni lub oleje z nasion. Prasa tłokowa składała się z drewnianej podstawy, do której przytwierdzony był...
more Prasa apteczna tłokowa służyła do wytłaczania (expressio) surowców roślinnych, wymagających dużej siły nacisku. Otrzymywano w ten sposób soki z owoców, liści i korzeni lub oleje z nasion. Prasa tłokowa składała się z drewnianej podstawy, do której przytwierdzony był metalowy tłok w formie śruby, u dołu zakończony drewnianym okrągłym trzonem, a u góry poziomym kutym kluczem, służącym do obracania tłoka. Tłok umieszczony był w metalowym koszu z lejkiem. Do kosza wkładano surowiec roślinny i stopniowo przekręcając śrubę, wyciskano płyn.
Aby otrzymać sok, rośliny i zioła lecznicze najpierw umieszczano w kamiennym moździerzu i tłuczono aż do utworzenia się masy, którą następnie wyciskano w prasie. Soki przyrządzano okresowo, zawsze ze świeżych roślin, dlatego soki z korzeni robiono w marcu, kwietniu, wrześniu i październiku, z łodyg i liści w maju i czerwcu, a z owoców w lipcu i sierpniu. Najczęściej sok wyciskano z liści i korzenia mniszka lekarskiego (Folia et Radix Taraxaci), ziela krwawnika (Herba Millefolii), ziela dymnicy (Herba Fumariae), ziela pietruszki (Herba Petroselini), liścia podbiału (Fol. Farfarae), korzenia i ziela glistnika (Radix et Herba Chelidonii) oraz kłącza perzu (Rhizoma Graminis). Soków z ziół i owoców używano także do przygotowywania różnego rodzaju leczniczych nalewek.
Opracowanie: Muzeum Farmacji Collegium Medicum UJ w Krakowie, © wszystkie prawa zastrzeżone
Recent comments