Purim

Jednym ze zwyczajów związanych ze świętem Purim jest przesyłanie sobie nawzajem prezentów (miszloach manot), na które mają się składać co najmniej dwie porcje różnych przysmaków. Nie mogą one wymagać żadnych dodatkowych zabiegów ze strony obdarowanego – muszą nadawać się do natychmiastowego zjedzenia. Najczęściej są to ciastka, owoce, sok z winogron, cukierki, napoje, alkohol. Podarunek tradycyjnie dostarcza się przez posłańca. Dawniej tego typu prezenty przekazywano na specjalnych talerzach, zwanych purimowymi, wykonanych najczęściej z ceramiki bądź cyny, których lustro ozdobione było zwykle scenami z Księgi Estery lub przedstawieniami trzech splecionych ryb (oznaczających konstelację Ryb w miesiącu Adar).
Tego dnia należy odwołać się do szczodrości wobec wszystkich ubogich (cedaka). Spełnienie tej micwy (matanot lewjonim) objawia się w przekazaniu datków lub prezentów, bądź ufundowania posiłku co najmniej dwóm osobom. W takim wypadku danie przekazuje się przez pośrednika (szelijacha), dla zachowania anonimowości. Obydwa te przykazania trzeba wypełnić w ciągu jednego dnia.

Opracowanie: Muzeum w Chrzanowie im. I. i M. Mazarakich, Redakcja WMM, © wszystkie prawa zastrzeżone

Zobacz: Żydowski talerz cynowy z wizerunkiem symbolu miesiąca Adar oraz kolekcję judaików zgromadzoną na portalu Wirtualne Muzea Małopolski.