Kawa z żołędzi

Kawa to nie zawsze trunek przygotowany z ziaren kawowca. Jako surowiec wykorzystuje się także zboża (cykorię), a nawet mniej oczywiste składniki, na przykład żołędzie. Lidia Korczak w Obyczajach w Polsce od Średniowiecza do czasów współczesnych wspomina także o kawie przygotowywanej z bobu, pszenicy czy palonego grochu.
Kawa żołędziowa była popularna zwłaszcza w latach przedwojennych i w czasie II wojny światowej, kiedy szczególnie cenne były substytuty czarnego napoju.
Dziś żołędziówka znów wraca do łask jako alternatywa kawy naturalnej. Można ją kupić w sklepach ekologicznych. Nadburzańska kawa żołędziowa została nawet wpisana do ewidencji produktów regionalnych.

Opracowanie: Redakcja WMM,
Licencja Creative Commons

 Ten utwór jest dostępny na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska.

Zobacz: 
Piecek do palenia kawy
Młynek do kawy