Kawa — szkaradna trucizna i jady

Zanim Polacy docenili smak kawy, stosunkowali się względem niej raczej negatywnie, czego wynikiem są różne komentarze. Warto tu przytoczyć pierwszą znaną w literaturze opinię Andrzeja Morsztyna, który wspominał:
„W Malcie-śmy, pomnę, kosztowali kafy,
Trunku dla Turków... Ale tak szkarady
Napój, tak brzydka trucizna i jady,
Co żadnej śliny nie puszcza za zęby,
Niech chrześcijańskiej nie plugawią gęby...”[1].

Opracowanie: Redakcja WMM,
Licencja Creative Commons

 Ten utwór jest dostępny na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska.

Zobacz też:
Piecek do palenia kawy

Młynek do kawy
Dzbanek do kawy
Serwis kawowy projektu Stanisława Witkiewicza
Przeczytaj więcej o kawie palonej, która zastąpiła przygotowywane w domu ziarna.


[1] Gloger Zygmunt, Encyklopedia staropolska: http://literat.ug.edu.pl/glogers/0021.htm