Czekolada na ból gardła

Choć dziś czekolada kojarzy się głównie z przyjemnością, której można sobie odmawiać, dbając o linię lub podejmując pewne wyrzeczenia, dawniej była ona zalecana przez duchownych w czasie postu. W XVIII wieku, podobnie jak kawa, była raczej surowcem obecnym w aptekach i wykorzystywanym do leczniczych mikstur, uznawano ją za lekarstwo na reumatyzm i... ból gardła. Jeszcze w XIX wieku między innymi czekoladą pokrywano gorzkie pigułki. Gdy zyskała popularność, była dostępna w trzech rodzajach — jako ordynacyjna (zwykła), wiedeńska i przednia.
W czasach kryzysu i trudnej dostępności tego produktu, podobnie jak przy braku kawy, czekoladę zastępowano substytutem z mleka, cukru, żółtka, cynamonu i mąki pszennej. Po połączeniu tych składników powstawała... czekolada gospodarska.

Opracowanie: Anna Berestecka (Redakcja WMM),
Licencja Creative Commons

 Ten utwór jest dostępny na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska.

Bibliografia:
Lidia Korczak, Trunki, [w:] Obyczaje w Polsce: od średniowiecza do czasów współczesnych, red. Andrzej Chwalba, Warszawa 2005.

Zobacz:
Pigulnica z Muzeum Farmacji Collegium Medicum UJ w Krakowie